Cykling i naturen / pyöräily luonnossa

Inkoossa on hyviä pyöräreittejä.

Pyöräily ja pyöräilymatkailu ovat olleet Suomessa nousussa jo pitkään. Inkoossa investoidaan myös pyöräilijöitä hyödyttäviin reitteihin ja palveluihin. Myös Inkoon junayhteyksien tila näyttää valoisammalta ja voi olla, että Inkoon pyöräilyreiteille pääsee lähitulevaisuudessa junalla.

Rantaradan tulevaisuutta käsittelevässä webinaarissa, joka järjestettiin 20. huhtikuuta, nostettiin esille lähijunamahdollisuus Helsingin ja Hangon välillä. Lähijuna Helsingin ja Karjaan välillä lopetettiin vuonna 2016, mutta mahdollisuudet liikenteen uudelleenavaamisesta ovat parantuneet Hanko-Hyvinkää -radan sähköistyksen myötä. Sähköistyksen myötä ainakin teoriassa olisi mahdollista saada suora junayhteys Hangosta Helsinkiin, joka myös pysähtyisi matkalla esimerkiksi Inkoon asemalla. Uudet lähijunat soveltuvat entistä paremmin töihin matkustaville henkilöille. Mutta soveltuvatko ne paremmin myös pyöräilyturisteille? Se jää nähtäväksi. Nykytilanteessa polkupyöriä voi kuljettaa maksua vastaan ​​VR:n Intercity-junissa ja ilmaiseksi paikallisjunissa. Pyörän kuljettaminen junalla on yhdistelmä, joka mahdollistaa joustavan ja ympäristöystävällisen liikkumisen.

Tarkkaavaiset ovat ehkä huomanneet sinisillä tähdillä merkityt kyltit Inkoon risteyksissä. Nämä kertovat Eurovelo 10 -polkupyöräreitistä. Eurovelo 10 on reitti, joka kiertää koko Itämeren. Inkoon osalta reitti kulkee Siuntiosta Degerbyhyn, kantatie 51:n ja Innanbäckintien kautta keskustaan ​​ja edelleen kohti Fagervikia ja Raaseporia.

Inkoon kunnassa Juha Heikkinen on työskennellyt projektin parissa.

– Ensinnäkin maantiepyöräilijöille on valmiiksi suunniteltu reitti, joka löytyy helposti verkosta. Mutta Eurovelo-projekti hyödyttää myös matkailua ja pyöräilyä yleensä. Nyt kunta ja yritykset voivat kehittää uusia asioita pyöräilyn ympärille.

Jos juna tulevaisuudessa tuo pyöräilijöitä Inkoon asemalle, infran, eli kevytliikennereittien ja opasteiden, on oltava hyvässä kunnossa pyöräilijöitä varten.

– Tietysti olisi loistavaa, jos pyöräretken voisi aloittaa tai lopettaa Inkoon asemalta.

Toinen pyöräilymatkailua koskeva projekti on South Coast Bikepacking Trail. Hanke toteutetaan yhteistyössä 13 kunnan ja kaupungin kanssa. Projektin vetäjät ovat Raasepori, Porvoo ja Pyöräilykuntien verkosto.

South Coast Bikepacking Trail -hankkeessa suunnitellaan noin 1 000 kilometrin pyöräilyreittiverkostoa Uudenmaan ja Kymenlaakson välille. Reitit kulkevat pääasiassa hiekkateitä ja metsäpolkuja pitkin. Ajatuksena on, että reitin kaikki osat ovat saavutettavissa julkisella liikenteellä

Bikepacking on käytännössä retkeilyä polkupyörällä, ja siihen kuuluu yöpyminen. Inkoossa tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi teltassa yöpymistä Kopparnäsissä, Degerbyn B&B:ssä tai jossakin saariston majoituspaikoissa.

Matkailuyritykset, jotka haluavat olla osa pyöräilybuumia, voivat saada Tervetuloa pyöräilijä (Welcome cyklist) -tunnuksen. Tunnus myönnetään yrityksille ja palveluntarjoajille, jotka täyttävät polkupyöräystävällisen toiminnan kriteerit. Nämä voivat olla esimerkiksi pyöräilijöille suunnattuja tiloja tai ruokailuvaihtoehtoja.